Macro Rhenen 75 jaar aan het crossen

Rhenen – Wat een groot crossevenement en een jubilerende festiviteit voor de Macro Rhenen (de Motor- en Auto Club Rhenen en Omstreken) dit jaar had moeten worden viel dit jaar in duigen. Oorzaak het coronavirus. “We hadden dit jaar op Hemelvaartsdag een pracht van een cross op het programma staan. Alle toppers hadden toegezegd naar Rhenen te komen”, aldus Wulf Baars, voorzitter van de hierboven genoemde vereniging.

Geen spannende wedstrijden dus op het prachtige crosscircuit van recreatieterrein Kwintelooijen, maar ook geen jubilerende festiviteit rond het 75-jarige bestaan van de Macro. Een festiviteit die in de Residence Rhenen, gelegen op een steenworp afstand van het crossterrein, op 10 oktober gehouden zou worden waar genodigden het ontstaan van de Rhenense vereniging hadden kunnen aanschouwen. Daarover Wulf Baars: ”We hadden veel oud historisch materiaal opgedoken. Waaronder veel oude foto’s. Prachtige afbeeldingen van hoe het 75 jaar geleden allemaal begonnen is”.

Crossterreinen
Op 10 september van dit jaar bestaat de Macro 75 jaar. Wulf Baars toont naast een schat aan oude foto’s, vanaf 1945, waarin een pracht van een exemplaar zit van Johan Smit. Hij zit in een zeepkist als deelnemer aan een wedstrijd zeepkisten rijden, zoals destijds door de Macro georganiseerd. Daarnaast zijn er ook wedstrijdfoto’s op de diverse circuits waar de spannende crosswedstrijden werden gehouden. Zoals op de Grebbeberg bij steenfabriek Leccius de Ridder. Wedstrijden goed voor duizenden toeschouwers, zoals op de foto’s ook duidelijk te zien is. “Na de Grebbeberg werd er drie jaar achtereen gecrost nabij een steenfabriek in Lienden. De laatste cross op de Grebbeberg werd in ’76 verreden. Na drie jaar in de Betuwe wedstrijden te hebben gehouden werd op recreatieterrein Kwintelooijen, tussen Rhenen en Veenendaal, een pracht van een circuit gerealiseerd. Een circuit waar wereldtoppers nog steeds hun kunnen tonen en dat jaarlijks door een groot vrijwilligersteam onderhouden wordt en cross-klaar wordt gemaakt. Voor de cross op Hemelvaartsdag 2021 worden vele handen inmiddels weer uit de mouwen gestoken. Zelfs voorzitter Wulf Baars neemt de verfkwast ter hand om een aantal glazen persunits op te knappen (zie foto). Baars: “Alles vraagt onderhoud, er is dan ook genoeg werk te doen. Straks gaan we het crossterrein weer op. Het is de laatste tijd echt groeiweer geweest, dus dient er een en ander weer te worden gesnoeid. En nu maar hopen dat we volgend jaar weer op Hemelvaartsdag onze traditionele cross kunnen houden en dat het corona-virus maar tot het verleden mag behoren. Het 75-jarige jubileumfeest in de Residence Rhenen gaan we volgend jaar 2021 op 11 september houden.

(Foto: Henk Jansen)