Juf Karin 40 jaar in het onderwijs

Rhenen – “Ik kreeg beschuit met muisjes tijdens mijn sollicitatie naar leerkracht op de Ericaschool in Rhenen en had een gesprek met Joop Faber, destijds de directeur van de school. De beschuit met muisjes gold de geboorte van zijn zoon Pim. Die heb ik als kleuter in mijn klas gehad net als zijn wat oudere zus Marloes”. Dat zijn de woorden van Karin Stigt Thans (61), die gisteren op genoemde school gehuldigd werd omdat ze 40 jaar in het onderwijs zit.

De jubilerende juf werd in de ochtenduren door de kleuters van groep 1 en 2 in alle vroegte op een kleurrijke ereboog verrast. “Dat was een grote verrassing. Vervolgens werd ik op een soort ‘Sinterklaasstoel’ gezet”, zegt Karin. Tal van verrassingen vielen vervolgens haar ten deel. Karin vervolgt: “Er waren cadeaus en er werd een moppenboek en een voorleesboek voor de dag gehaald. Er werden liedjes gezongen en van de kleuters die ik in een duobaan samen met Irma van Viegen les geef, kreeg ik een high tea dienblad waarop ook felicitaties in de vorm van kaarten van de ouders lagen. Een leuk cadeau!”.

Duobaan
De in Geldermalsen woonachtige Karin Stigt Thans was fulltime juf op ‘De Lingelaar’, de protestante christelijke basisschool in Beesd. In 1968 solliciteerde ze voor eenzelfde functie op de Ericaschool, de christelijke basisschool in Rhenen. “De Ericaschool telde destijds 5 fulltime leerkrachten. Een enkele leerkracht geeft nog fulltime les. Na de geboorte van ons kind ben ik minder gaan werken. Door het instellen van duobanen kwamen er beduidend meer leerkrachten bij. Een meervoud aan leerkrachten. Zelf ben ik dus ook in een duobaan beland. Samen met Irma van Viegen zijn we momenteel verantwoordelijk voor de kleuters van de groepen 1 en 2 en dat bevalt prima. Twee dagen per week ben ik op school te vinden. Ik heb in al die jaren dat ik werkzaam ben op de Ericaschool in alle klassen les gegeven. We hebben zoveel leuke dingen gedaan. Naast het lesgeven waren er ook tal van buitenschoolse activiteiten die het onderwijs zo bijzonder heeft gemaakt en nog steeds maakt”.

Puur
Karin Stigt Thans ervaart het lesgeven, ook na 40 jaar, nog steeds als een feest. ”Vroeger kon je met 40 dienstjaren met pensioen”. Dat is haar bespaard gebleven. Karin vervolgt: “Daar had ik niet aan moeten denken, ik moet namelijk niet! Ik ga, ook na 40 jaar, met veel plezier naar de school in Rhenen. Wat me trekt in het onderwijs is de puurheid en de spontaniteit van de kinderen”. Karin Stigt Thans zal het feest rond haar 40-jarig jubileum als juffrouw van de Erica basisschool in Rhenen niet licht vergeten en er in dankbaarheid van zal genieten.

Foto: Jan van den Brink.