‘Jolanda’ komt niet meer naar buiten

Rhenen – ‘Jolanda’, het door Bep Klaassen zelf gebouwde mini draaiorgel, heeft een definitieve plek in zijn huiskamer gekregen. Het draaiorgel deed jarenlang dienst als muzikale sfeermaker op tal van feesten, openingen en acties voor goede doelen. Vorsend in een oud fotoarchief vonden we bijgaande zwartwitfoto waarop Bep Klaassen (zittend in het midden) met leden van zendamateurvereniging ‘Tokkelaars’ poseert.

Bep Klaassen, een geboren Arnhemmer verontschuldigt zich als we hem een aantal beginvragen stellen, met de mededeling dat een groot deel van zijn geheugen hem in de steek laat. Over de oorzaak daarvan zegt hij het volgende: “Ik heb zes beroertes gehad. Dat heeft er niet alleen voor gezorgd dat ik me veel dingen van vroeger niet meer kan herinneren, ik weet zelfs mijn leeftijd niet. Door al die beroertes ben ik ook moeilijk ter been. Om buiten de deur te geraken ben ik aangewezen op mijn scootmobiel”.

Heimerstein
Als we Bep de zwart wit foto tonen zegt hij, na enig aarzelen er maar één persoon op te herkennen. Dat blijkt de onlangs overleden Evert Vrij te zijn. “Die andere mensen ken ik niet. Dat moeten ook tokkelaars zijn geweest. Evert moet ook lid van deze zendamateurvereniging zijn geweest”, zegt Bep. Achterop de foto die we Bep tonen staat de volgende tekst: ‘Actie Tokkelaars voor een filmprojector ten behoeve van Huize Heimerstein’, dan begint er iets te dagen bij hem. “Mij is toen gevraagd om met mijn draaiorgel daar de muziek te verzorgen. Weet ook nog dat een van de leden van zendamateurs me er attent op maakte dat een bewoner van Heimerstein de kleine replica van ‘Jolanda’, die ook altijd mee op pad ging, gepakt had en het op zijn kamer had gezet. Die kreeg ik gelukkig weer terug.’’

Accordeonspeler
Bep Klaassen trok er vaak op uit met zijn draaiorgel die hij in huis had staan. Nu hij niet meer de weg op kan heeft het orgel een vaste plek in de huiskamer gekregen. “Ik heb op veel evenementen gespeeld.in Rhenen maar ook daarbuiten. Vraag me niet naar de naam van de bakker maar ik weet nog dat ik muziek maakte onder de poort op de Frederik van de Paltshof. Daar werd toen een bakkerij geopend. Ik heb ook voor het Rode Kruis gespeeld”. Naast het orgel springen ook zijn vijftal accordeons. Bep: “Ja, ik heb jaren dit instrument bespeeld. Trouwens over Evert Vrij gesproken, die kon ook een aardig deuntje uit de accordeon halen. Ik neem de accordeon nog maar zelden op schoot, veel muzieknummers die ik vroeger zo uit de mouw schudde, kan ik niet meer spelen. Ook hier laten herinneringen mij in de steek. Dingen vergeten spelen me ook bij het boodschappen doen parten. Ik reken ze wel af, maar laat ze vervolgens op de band bij de supermarkt liggen. Moet ik weer als de bliksem met mijn scootmobiel terug om te zien of ze er nog liggen”.

Speelgoedauto’s
Met enige trots laat Bep Klaassen vervolgens zijn verzameling aan speelgoedauto’s zien. Twee kamers staan vol met speelgoedauto’s grote en kleine exemplaren. Van vrachtwagens tot kleine auto’s, keurig op schappen gerangschikt tot Dinky Toys in vitrinekasten toe. Bep laat ook weten dat hij boven zijn woning ook een unieke verzameling heeft, te weten een kermis in het klein met vele attracties op schaalmodel. “Daar ben ik best trots op en er gaat niets het huis uit. Er is me wel eens gevraagd of ik sommige dingen wil verkopen, maar dat doe ik niet. Ik vind trouwens wel dat ik nu genoeg aan leuke dingen gespaard heb”, besluit Bep Klaassen.

Foto’s: Henk Jansen