In the picture (9)

‘Ik vind sumo worstelen geen sport’

Elst – Alex van Viegen (78) kijkt er al maanden naar uit of hij zich als vrijwilliger weer nuttig kan maken bij het Elster ‘Repair Café’. De deur aan het Bestegoed in Elst mag wat hem betreft op de dinsdag weer zo snel mogelijk worden opengezet. “Het ziet er echter nog lang niet naar uit dat we daadwerkelijk weer mensen kunnen helpen met het repareren van kapotte huisraad”.

Alex van Viegen maakt inmiddels al weer vijf jaar deel uit van het Elster ‘Repair Café’. “Ik mag graag wat met mijn handen doen. De handen uit de mouwen steken is altijd mijn motto geweest. Vanaf de start van het ‘Repair Café’ ben ik er bij. Het geeft me veel voldoening en vreugde als ik iets kan repareren. Vooral van dingen waar de mensen maar moeilijk afstand van kunnen doen”.

Modelbouwer
Alex van Viegen beschikt over veel ervaring in het metaal. “Dat is lange tijd mijn broodwinning geweest. Ik heb ook het schildersvak uitgeoefend, maar kwam gedurende een lange periode thuis te lopen met een hernia. Ik vond vervolgens werk als metaal-instructeur bij IW4 in Veenendaal. Daar heb 16 jaar gewerkt om er vervolgens als een gepensioneerde van 65 jaar uit te stappen”. De Elsternaar was er vervolgens de man niet naar om thuis knopen te gaan tellen of achter de geraniums te zitten. Alex: “Ik ben begonnen met modelbouw, voornamelijk boten. Deze passie nam steeds grotere vormen aan. Ik ben vervolgens vanaf tekening met het bouwen van niet varende boten begonnen. Dat leverde me niet alleen een vermelding in het Guinness Book of Records op, maar ook een wereldtitel. Ik ben nog steeds een gepassioneerd bouwer. Ik leg er mijn ziel en zaligheid in”. Aan Alex stelden we ook een aantal niet alledaagse vragen en daar gaf hij onderstaande antwoorden op:                     

Welke uitdaging ga je liever uit de weg?
In zekere zin ga ik voor elke uitdaging maar ontbreekt mijn kennis van zaken in bepaalde gevallen dan ga ik de uitdaging liever uit de weg.

Ben je ook corona moe?
Nee. Ik heb me vanaf het begin aan de regels gehouden en doe dat nog steeds. Ik doe elke dag op een verantwoorde wijze de boodschappen. Ik heb me laatst ook laten testen en dat was negatief.

Welke muziek doet jou swingen?
De muziek uit de jaren ’60, 70 en ’80. De muziek van Andre Rieu vind ik ook leuk.

Wie komt op jou niet serieus over?
Wat te denken van die Amerikaanse president. Trump, voor wie het nog niet weten wie dat is!

Waar geef jij geen geld aan uit?
Aan nutteloze dingen. Ik kan niet direct wat noemen, maar het moeten wel dingen zijn die ik nodig heb, zoals batterijen voor de oordopjes.

Waar zet jij vraagtekens bij?
Daar heb ik niet direct een antwoord op. Mag ik deze dus overslaan. Of is dit antwoord genoeg voor je?

Wat is geen sport?
Ik vind sumo worstelen geen sport. Als ik dat zie dan kan ik er alleen maar om lachen.

Wie gooit met modder?
Dat zou ik niet weten.

Een week ruilen met?
Ik zou wel een week op een binnenvaartschip willen varen. Maar niet zonder mijn vrouw. Maar die heeft dan weer niets met varen.

Wie heb jij op een voetstuk staan?
Mijn vrouw Eef!

Wat mist Elst?
Wat meer rustbankjes voor ouderen. Er zijn er wel, maar die zijn ongelukkig geplaatst dat het niet prettig zitten is.

Het mooiste muziekinstrument?
Het Hammond-orgel. Zoals dat destijds werd bespeeld door Cor Steyn.

Foto: Jan van den Brink.