In the picture (5)

‘Ja gezellig, nog meer toeristen in Rhenen’

Rhenen Carolien IJkel (51) loodste de redactie van ‘De Grebbekrant’ naar de ‘Hofkamer’, een ruimte in ontmoetingscentrum de Westpoort aan de Veerweg. Daar ontspon zich al snel en leuk ongedwongen gesprek over haar functioneren in het ‘Inloop Participatiepunt’ (IPP), alsmede over de functie van het participatiepunt en over de waarde van de ontmoetingsplaats voor mensen die op zoek naar onder meer contacten, in de breedste zin van het woord.

Tot tweemaal toe wordt het vraaggesprek met Carolien onderbroken omdat subiet buiten de ‘Hofkamer’ om haar supervisie wordt gevraagd. Evenzovele keren werd de draad van het gesprek weer met veel enthousiasme door haar opgepakt.

Het Inloop Participatiepunt is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor alle ingezetenen van Rhenen. Het IPP was destijds gevestigd in ’t Trefpunt aan de Eikenlaan. “Het is een plek waar op tal van terreinen advies wordt gegeven en informatie wordt verstrekt. Het is daarnaast een plek om elkaar te ontmoeten”, aldus Carolien IJkel. De in Maarn geboren Carolien, moeder van twee kinderen in de leeftijd van 11 en 14 jaar, was oprichter van ‘Caffe Caro’, dat destijds in ’t Trefpunt werd gehouden. Als ZZP’r wist Carolien met dit initiatief een brede doelgroep te bereiken waar mensen elkaar onder het genot van een kop koffie of thee konden ontmoeten om zo contacten te leggen. Een plek ook voor mensen die zich eenzaam voelden en derhalve contacten zochten. Van ’t Trefpunt verhuisde ‘Caffe Caro’ mee naar de Westpoort.

Pabo
Carolien volgde een opleiding aan de Pabo en stond daarna voor de klas. Carolien: “ ik was een jaar werkzaam in het regulier onderwijs en gaf daar les aan de groepen 1, 2 en 3. Ik hield er een burn out aan over. In ’92 werkte ik in Zeist met Joegoslavische asielzoekers. Werkte vervolgens in GGZ- inloophuis Kwintes in Doorn, een inloophuis voor mensen met psychosociale en psychiatrische problemen”. In de Westpoort voelt Carolien IJkel zich als betaalde werknemer op haar plek en is omringd door een stel fijne mensen waaronder zeer gedreven vrijwilligers. Het IPP werkt onder meer samen met Zideris, het Leger des Heils en bibliotheek ‘Zout’.        

Aan Carolien IJkel stelden we in deze rubriek ook een aantal niet alledaagse vragen en daar gaf ze onderstaande antwoorden op:

Wat duurt te lang?
De corona! Ik ben bang dat er een tweede fase komt.

Van welke historische gebeurtenis was jij graag getuige geweest?
De dag van de bevrijding van Nederland, nu al weer 75 jaar geleden.

Waar hecht jij geen waarde aan?
Ik hecht aan alles waarde!!

Waar zet jij een groot vraagteken bij?
De politiek van de Amerikaanse president Trump. Ik vond Obama een betere president.

Nog meer toeristen in Rhenen?
Ja, gezellig. Dat zorgt voor een positieve reuring in de gemeente en ook in de stad.

Welke dag zou je willen overdoen?
De geboorte van mijn twee zonen. Ik vond het bijzonder om moeder te worden. En nog steeds moeder te zijn.

Hoe belangrijk zijn social media voor jou?
Niet heel belangrijk. Wel destijds toen ik als ZZP’r een eigen klein bedrijf startte.

Waar heb jij het meest een hekel aan?
Aan mensen die vinden dat ze altijd gelijk hebben.

Wat heb jij laatst nog geleerd?
Meer voor mezelf op te komen. Durven voor mezelf te kiezen.

Wie of wat vind jij dubieus?
Mensen die beweren dat de coronapandemie niet bestaat. Mensen met deze overtuiging zouden maar eens een dag mee moeten lopen op de IC.

Waar ben jij op uitgekeken?
Ik draai het om. Ik ben niet uitgekeken op het huis en de omgeving waar ik nu woon. Een pracht van een uitzicht! De mooie zonsondergangen en mooie dieren bekijken, zoals ezels en kamelen.

Een avond stappen met minister De Jonge of met Thierry Baudet.
Dan kies ik voor de in mijn ogen minst toegankelijke politicus Baudet. Ik vind hem niet sympathiek. Maar zou wel te weten willen komen of hij zo arrogant is zoals hij overkomt.

Foto: Jan van den Brink.