In the picture (3)

‘Ik heb een keer een muziekstuk opgegeten’

Rhenen – Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter bij de Rhenense muziekvereniging ‘Ons Genoegen’, was er ook spelend lid, haalde uit haar klarinet bijna 30 jaar de meest mooie klanken. Het instrument beoefende ze al als lid van een muziekvereniging in Drunen, haar geboorteplaats. In de huiskamer van Lea van Son (58) staat ook een fraaie cello om met de strijkstok aangeraakt te worden, om er zo bijvoorbeeld de fraaie cellosuites van Johan Sebastian Bach op te spelen.

‘’Ik heb in Rhenen wat cellolessen gevolgd, maar het ontbrak me aan de nodige drive om er meer uren in te steken en te oefenen’’, aldus Lea. In haar schaarse vrije tijd maakt de inwoonster van Rhenen nog wel tijd vrij om als lid van de Rhenense tennisvereniging wedstrijden te spelen en dat doet ze in competitieverband. Lea van Son steekt veel energie in haar functie als cultuurcoördinator van het ‘Cultuur Platvorm Rhenen’. Zij heeft als cultuurcoördinator en projectleider ‘parels’ op haar naam staan. Parels om even met haar op terug te blikken zoals het project ‘ToonBeeld van Kunst Rhenen’ dat in haar brein ontstaan is waaraan ook door Katrijn Kuypens, destijds cultuurcoördinator van het Platvorm Rhenen, handen en voeten werd gegeven. Het project dat was ontstaan bij muziekvereniging ‘Ons Genoegen’ werd een doorslaand succes. Lea: “Ja, het werd een niet te vergeten succesvol project. Toen er handen en voeten aan werd gegeven was ik inmiddels voorzitter af bij de Rhenense muziekvereniging. Het doel van het project was geld in te zamelen voor de muziekschool van ‘Ons Genoegen’. Daar kwam met KiKa een tweede doel bij. Na afloop van het project kreeg zowel ‘Ons Genoegen’ als KiKa een donatie van maar liefst 4000 euro. Een succesvol project dus”.

Schilderijententoonstelling
Aan het project werd door bijna 30 Rhenense kunstenaars deelgenomen. De opdracht was interpretaties te maken van de ‘Schilderijententoonstelling’, het klassiek muziekstuk van Modest Mussorgsky. Een muziekstuk verbeeld in 10 schilderen. In plaats van 10 werken werden maar liefst 43 ingezonden schilderijen verkocht. Dat geschiedde in De Cunerakerk, waaraan Mies Bouwman als veilingmeester belangeloos meewerkte. ‘’Ook schilderwerken, in het hierboven genoemde thema, gemaakt door leerlingen van Rhenense basisscholen, werden verkocht. Daarnaast werd er door tal van clubs en verenigingen aan het project meegewerkt. Een project dat bij veel Rhenenaren nog steeds beklijft’’, aldus Lea van Son.

Slag om de Grebbeberg
Lea van Son was ook de projectleider van het evenement ‘Slag om de Grebbeberg’.  “Ook fantastisch om op terug te kijken. Het was slecht  weer op die dag. Veel neerslag, maar dat had geen effect op zowel de muzikanten als de publieke belangstelling. Dit zijn gebeurtenissen om nooit meer te vergeten. Niet voor mij, als projectleider, maar ook de vele andere medewerkers, de muzikanten en het publiek natuurlijk”. In de rubriek ‘In The Picture’ stelden we aan Lea een aantal niet alledaagse vragen en daar gaf ze de volgende onderstaande antwoorden op:         

Wat is je ergste vakantie ervaring ooit?
De skivakantie in 2018. Na 10 jaar stond ik weer op de lange latten. Op de eerste dag scheurde ik een van de kruisbanden af. Ik hield er van mijn lies tot mijn enkel een brace aan over.

Wat vind je het minst leuke aan je uiterlijk?
Ik ben niet lang genoeg voor mijn gewicht.

Wat mist Rhenen?
Een kleinschalig theater.

Wat wenst jij niet te delen?
De zaterdagochtend. Die is helemaal voor mij. Dan geniet ik met een kop koffie van de Volkskrant en De Gelderlander.

Wat is het gekste wat je ooit hebt gedaan?
Ik heb een keer een muziekstuk opgegeten. Als gezelschap deden we mee aan een concours in Drunen. Ik zei dat ik het muziekstuk zou opeten als we de eerste prijs zouden pakken. We wonnen dus. Heb het muziekstuk met een glas bier al etende naar binnen gewerkt.

Wat is je favoriete muzieknummer?
Mijn favo muziekstuk is de 4e symfonie van Alfred Reed

Op welk antwoord wacht je nog?
Een antwoord op een sollicitatie die ik heb lopen.

Wat vind je van het cultureel klimaat in Rhenen?
Ik vind dat we rijk bedeeld zijn met zo’n honderd kunstenaars binnen de gemeente. Rhenen kent ook veel vrijwilligers die zich cultureel betrokken voelen. Ik zou echter graag zien dat de politiek ook iets meer interesse toonde.

Wie is niet te benijden?
Mark Rutte. Moet vanwege het heersende coronavirus onpopulaire maatregelen nemen.

Wat gratis verstrekken?
Een museumjaarkaart, zoals dat in Zweden het geval is. Een museumjaarkaart is in ons land niet voor iedereen betaalbaar.

Mag een leugentje om bestwil?
Nee, zeg het gewoon maar eerlijk.

Welke film heb je meer dan drie keer gezien?
Evita. Drie keer zelfs. Een pracht van een film met Madonna en Antonio Banderas.

Foto: Jan van den Brink.