In the picture (11)

‘Ik ben zeker geen stoer wijf’

Achterberg – Coby van de Groep- van den Brink  (57) zette zich al als 17-jarige achter het stuur van een grote truck. Dat was een transportwagen met dubbel kluts weet ze zich nog te herinneren. “Wijlen mijn man Jan was vrachtwagenchauffeur. Hij liet me op een gegeven moment op zijn stoel plaatsnemen en dat vond ik zowel eng als prachtig en zo is het allemaal begonnen. Hij gooide me gewoon voor de leeuwen door mij zo’n grote bak op wielen te laten besturen. Dat was om precies te zijn een DAF 2800 en ik vond het machtig! Maar ik ben zeker geen stoer wijf hoor”, lacht de Achterbergse Coby.

Coby van de Groep is moeder van dochter Margriet (39) en zoon Erik (35) en vier kleinkinderen. Haar eerste baan bestond uit het inpakken van koekjes bij Van Kooten in Veenendaal. Ze leerde op jonge leeftijd vrachtwagenchauffeur Jan van de Groep kennen waarmee ze trouwde. “Ik was 18 jaar toen ik zwanger werd van  Margriet. Vier jaar later werd Erik geboren. Inmiddels ben ik ook al de trotse oma van 4 kleinkinderen. Twee van Margriet en 2 van Erik. Aangestoken door de truckerspassie van wijlen mijn man Jan die triest genoeg op 59-jarige leeftijd aan een slopende ziekte overleed, nam ik vervolgens lessen bij Autorijschool Jolanda en slaagde vervolgens ook voor mijn chauffeursdiploma”. Verschillende jaren bestuurde Coby van de Groep dagelijks de vrachtwagen met louter en alleen visafval. “Dat werd op verschillende plekken in het land opgehaald. Het visafval leverde ik vervolgens af op nertsenfokkerijen in eigen land. Nee, op de buitenlandse wegen heb ik nooit gereden”, zo vertelt Coby.

Avontuur
Coby koos bepaald niet voor het truckers-avontuur. Daarover de Achterbergse: “Er waren destijds niet zoveel vrouwen die een truck bestuurden. Natuurlijk kreeg ik wel eens commentaar of opmerkingen van mannelijke collega truckers maar dat bleef altijd binnen de perken. Mijn man en ik hadden in het rijden van een vrachtwagen of een truck een fijne en een gedeelde passie. Ik heb een mooie tijd als vrachtwagenchauffeuse gekend. Inmiddels ben ik met een wat kleinere wagen op de weg te vinden. Ik ben drie dagen in de week op pad om vanuit een groothandel technisch gereedschap in de grote regio af te leveren. De lading haal ik op in Zwolle en het is best nog pittig werk. Gereedschap kan ook zwaar zijn maar ik ken mijn limiet. Dat laat ik dan ook weten aan de mensen die mijn wagen laden”.

Nederlands Kampioen
Coby en haar man Jan hadden meerdere gezamenlijke passies. Coby: “Ook in onze vrije tijd gingen we graag op pad met een mooie auto. We hadden een FTF Oldtimer met een trailer die was omgebouwd tot kamper en daarmee stonden we op tal van campings”. Met gepaste trots vertelt Coby ook zij en haar man in ’87 Nederlands Kampioen zijn geworden. “Dat was tijdens een wedstrijd op het ‘Truckstar Festival’ in Zandvoort. We wonnen met onze Mercedes de titel van mooiste truck van het jaar. Dat was een mooi moment waar ik zo nu en dan aan terugdenk”. Coby van de Groep-van de Brink gaf ook spontaan antwoorden op de onderstaande 12 niet alledaagse vragen.

Wat is volgens jou het zwaarste beroep?
Werken in de bouw of werken in de gehandicaptenzorg. Wat de bouwvak het fysiek betreffend en in de zorg het psychische.

Wat wens jij niet te delen?
Mijn sores. Die hou ik liever voor me. Dat knap ik zelf wel op.

Het leukste schoolvak vroeger?
Gym. Ik heb later nog een periode de gymnastieksport beoefend. Ik heb wat sport betreft ook nog een tijd aan pony- en paardrijden gedaan.

Wie klaagt er teveel?
De mensen die teveel hebben. Die hebben altijd wel wat te klagen. Daar kan ik niet tegen.

Met welke hobby ben jij gestopt?
Paardrijden, vond ik altijd leuk om te doen.

Het mooiste truckerslied?
‘Voel me rijk als een koning’ van Henk Wijngaard.

Waar geef jij geen geld aan uit?
Aan onzinnige dingen en aan roken.

Wat is je ergste vakantie ervaring ooit?
Dat was tijdens een vakantie met paardrijden in Oostenrijk. Daar was ik me toch ziek.

Waar kom jij maar niet aan toe?
Lezen. Dat lukt me op vakanties wel. Maar thuis ben ik te snel afgeleid.

Het beste praatprogramma?
Dat was lange tijd DWDD. Op het laatst vond ik dat echter ook niet boeiend meer. Matthijs van Nieuwkerk is er op tijd mee gestopt. Voor al die andere praatprogramma’s die nu dagelijks op de tv te zien zijn kan ik geen belangstelling voor opbrengen.

Wie of wat verdient steun?
Mensen die het psychisch moeilijk hebben. Die werden vroeger opgenomen, nu zie je veel mensen op straat hun leven leiden.

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?
Ze moeten mij vooral ’s nachts laten slapen. Als ik moet werken dan moet ik om 04.30 uur op. Ik heb de nachtrust dus hard nodig.

Foto: Jan van den Brink.