Horeca in Rhenen sluit uur eerder

Rhenen – Voor veel horecazaken is een uur langer open en lucratieve periode. Dat uur gaan echter ook de Rhenense uitbaters inleveren. In plaats van tot 02.00 uur wordt het nu tot 01.00 uur open. Vanaf 24.00 uur gaat het slot erop voor café en restaurant bezoekers. Ook geldt er vanaf 24.00 uur een muziekverbod. “Dit is zuur. We hebben ons echter aan de richtlijnen te houden, zoals die voor de provincie Utrecht gelden. Ik heb er wel enige moeite mee want in mijn café en restaurant is er nog sprake van sociale controle. Hanteren we de 1,5 meter afstand resoluut.’’

Bovenstaande woorden komen voor rekening van Erwin Storm, eigenaar van restaurant ‘De Koning van Denemarken’ in Rhenen. Een van de pleisterplekken in Rhenen die niet alleen de Grebbestad zelf maar ook voor de regio wat uitgaan betreft een goede bekendheid geniet.

Zuur
Erwin Storm blijft het woord zuur in de mond nemen. “Ja en dat is het ook, zeker als ik bedenk dat er in Wageningen, hemelsbreed nog geen 10 kilometer verder, geen maatregelen zoals kortere openingstijden zijn getroffen. Het is nota bene een stad met veel studenten. Ik denk dat, nu er nieuwe richtlijnen zijn gesteld, veel horecazaken het moeilijk krijgen. Wellicht komt het bestaansrecht zelfs in gevaar. Ik ben er helemaal mee eens dat er wat moet gebeuren om het coronavirus de baas te worden, maar het worden zware tijden”.

Positief
Ronald van Noort, eigenaar van Café HP in Rhenen, zou graag willen weten wat de leeftijd is van de onlangs in Rhenen ruim 10 positieve geteste personen. “Zitten daar jongeren tussen of zijn het alleen maar ouderen? Dat wordt niet door de gemeente Rhenen met ons gedeeld en dat zou dan eigenlijk wel moeten. ook is van belang om te weten waar ze besmet zijn geraakt. Natuurlijk ben ik er ook voor om de openings- en sluitingstijden aan te passen. Ik weet ook wel dat we in Rhenen niet op een eiland wonen, zoals de Rhenense burgemeester dat benadrukt. Maar met het inleveren van openingsuren gaan we zelf heel veel inleveren en kunnen we zomaar in de hoek komen waar de klappen nog groter worden”. Ook de geboren en getogen Rhenenaar, die in de voetsporen van zijn vader Henk trad die zijn café ook in de Van Deventerstraat had, heeft moeite met het feit dat er voor de horecagelegenheden in Wageningen geen regelingen bestaan. “En wat te denken van Nijmegen, burgemeester Bruls blijft het uitgaansleven in zijn stad verdedigen, maar hij moet toch beter weten”, zo zegt Van Noort.

Studenten
Bert Simonse (84) komt uit Breskens en is vaak in Rhenen te vinden. Vanaf Driebergen, waar een vriendin van hem woont, fietst hij regelmatig naar zoals hij zelf zegt een van de mooie plaatsen in Nederland. “Prachtige bossen, een mooi landschap, de Nederrijn die langs deze stad loopt en een leuk centrum met veel historische straatjes. Ik kom er graag. Ben net terug van een stuk fietsen langs de Defensieweg en rust nu uit bij deze enorme steenmassa. (De  zwerfkei onderaan het Paardenveld). Straks ga ik naar een goede kennis aan de Achterbergsestraatweg’’. Bert praat honderd uit en natuurlijk gaat het ook over het  coronavirus. Hij heeft daar zo zijn mening over. ‘’Weet je wat ik niet snap, dat al die studenten de feesten maar blijven opzoeken. Van hen mag je toch verwachten dat ze hersens hebben. Dat zijn onze toekomstige medici, politici, rechters of advocaten. Die tonen toch geen enkele verantwoordelijkheid?’’. Als Bert te horen krijgt dat de horeca in Rhenen uren dienen in te leveren en voor bezoekers eerder dicht gaan, dan is zijn reactie als volgt: ‘’Vind ik een goede zaak. Maar ik geloof wel dat het steeds moeilijker wordt voor al die uitbaters, nu het virus nog steeds het land niet uit is”.

Foto: Jan van den Brink en Henk Jansen