Geen Sint en zijn gevolg aan de jachthaven, hoe sneu is dat?

Rhenen – ‘’Niet Sinterklaas, maar zijn ‘Pieten’ hebben in de afgelopen tijd de gemoederen aardig bezig gehouden. Dat doet het trouwens nog steeds. Zo erg zelfs dat groepen tegenover elkaar zijn komen te staan. We hebben het toch over een kinderfeest! Maar met een handreiking, en begrip voor elkaars standpunten en gevoelens, tussen voor- en tegenstanders moet toch een oplossing mogelijk zijn. Zodat iedereen een leuk Sinterklaasfeest kan vieren’’.

Bovenstaande woorden zijn van Henk Seben (36). Hij is vader van drie kinderen, te weten Tim (7), Anna (6) en Jop (1). Hij was van plan om weer met zijn kroost de traditionele intocht van Sinterklaas aan de jachthaven bij de Veerstoep in Rhenen bij te wonen. Henk: ‘’Maar dit jaar geen Sint en zijn gevolg aan de jachthaven, hoe sneu is dat?’’.  Voor de reden heeft Henk echter alle begrip, het nog altijd heersende coronavirus. Henk: ‘’De intocht in Rhenen is jaarlijks goed voor enkele duizenden toeschouwers en is echt een feest voor de kinderen. Maar met gevaar van besmetting met het virus denk ik dat de verantwoordelijke commissie een wijs besluit heeft genomen. Wellicht had een groot veld als alternatief, alleen toegankelijk voor kinderen, uitkomst kunnen brengen. Maar laat de allerkleinsten maar eens zonder hun vader of moeder op een veld achter. Dat wordt een drama”.

Jammer
‘’Wat vind ik dit jammer. Voor het eerst in jaren legt de boot van Sinterklaas en zijn Pieten niet aan aan de jachthaven. De plek nabij de veerstoep waar ik zelf als klein meisje menige intocht van Sinterklaas heb meegemaakt’’, zegt Marjolein van de Brink (39). Zij vervolgt: ‘’Onze zoon Simon, die 8 jaar oud is heeft zo zijn twijfels over de geloofwaardigheid van Sinterklaas, maar we waren er dit jaar zeker weer bij geweest. Ik begrijp de reden van het niet doorgaan van de intocht volledig, maar aan een mooie traditionele intocht komt zo abrupt een einde. Hopelijk zet Sinterklaas volgend jaar wel weer voet aan de jachthaven’’.

Spagaat (10+ versie van het verhaal)
De organisatie van de intocht staat in een ware spagaat. De regelgeving om het coronavirus tegen te gaan strekt verder dan 10.000 mensen langs de Rijn die het risico lopen op besmetting. “Wat te denken van een potje schmink voor ieder van de 80 zwarte Pieten? En schminken op 1,5 meter?, dat wordt fraai!”, zo laat een woordvoerster van de Pietencentrale weten. “En vorig jaar mochten de kinderen nog bij de Sint op schoot, hoe leg je uit aan de kinderen dat dat nu even niet mag?”. Dat zijn zo de praktische redenen waar de organisatie tegen aan loopt. Het blijft echter erg zuur en de organisatie hoopt volgend jaar weer gewoon een mooie intocht op de kaart te kunnen zetten!

Foto: Henk Jansen