Flessenactie bij Jumbo voor kamp op eiland Lesbos

Rhenen – Inmiddels zijn moeder en dochter Van Walsem uit Rhenen bekend om hun meerdere acties om geld bijeen te halen voor de vluchtelingen op het eiland Lesbos. Andermaal heeft het tweetal een actie opgestart voor die mensen die op het kamp Moria in erbarmelijke omstandigheden leven. Het is de bekende flessenactie bij het Jumbo-filiaal in Rhenen.

Moeder en dochter Van Walsem zijn drie keer op Lesbos geweest. Moeder Corina: “We willen weer geld bijeen zien te krijgen om vooral leuke dingen te doen met onder andere de kwetsbare gezinnen, vrouwen en kinderen. We hadden dit jaar graag weer gegaan maar het coronavirus kwam ertussen. In de nacht van 8 op 9 september werd het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland getroffen door verwoestende branden. We waren er ontdaan van. Door twee branden (op verschillende plekken aangestoken) kort na elkaar kunnen we nu wel zeggen dat het kamp Moria niet meer bestaat. Niet te bevatten! Mensen op de vlucht en allemaal in één klap dakloos”.

Flessenactie
Volgens Corina van Walsem leven en slapen ongeveer 12.000 mensen op straat en in de omliggende olijfgaarden. “Ze kunnen nergens heen. Alles wat in vijf jaar tijd in kamp Moria is opgebouwd is weggevaagd. Eens gevlucht voor oorlog, geweld of vervolging en nog steeds op de vlucht. Trauma op trauma. Nu is  er vooral veel gebrek aan eerste levensbehoeften. Zoals slaapmatjes, slaapzakken, dekens, hygiëne-items luiers en alles wat nodig is. De vluchtelingen hebben de hulp meer nodig dan ooit. Mensen zoals wij die onze aandacht en hulp verdienen. Daarom willen wij graag deze flessenactie in het Jumbo-filiaal in Rhenen weer onder aandacht brengen om zo op deze manier toch samen een steentje bij te kunnen dragen. Want samen staan we sterk”. Moeder en dochter van Walsem hopen dat veel mensen hun lege flessen inleveren in de flessenautomaat en de statiegeldbon vervolgens in een kastje, die op een pilaar naast de automaat staat, te deponeren. De flessenactie is inmiddels gestart.

Foto: Henk Jansen.