Dirk van Dijk, een creatieve duizendpoot

Achterberg/Opheusden – Dirk van Dijk (80) een geboren Achterberger, maar inmiddels al 58 jaar woonachtig in Opheusden is een verwoed tekenaar. Met vaste hand tekent hij graag oude boerderijen, molens en kastelen, allemaal onderwerpen met een verhaal. En over verhalen gesproken?! Dirk weet boeiend te vertellen over die oude tijd. Dirk is een creatieve duizendpoot. Die ondanks zijn leeftijd maar niet van ophouden weet.

Dirk keek lang reikhalzend uit naar de maand mei. Dan zou veel van zijn tekenwerk te zien tijdens een expositie in streekmuseum ‘Baron van Brakell’ in Ommeren. Een expositie die vier tot zes weken zou duren en waar mooi tekenwerk zou worden getoond. Helaas, vanwege het coronavirus ging de expositie niet door. ”Ik heb al eerder geëxposeerd, in ‘De Bongerd’ in Kesteren bijvoorbeeld. Tijdens die expositie heb ik de bezoekers ook tekst en uitleg kunnen geven”, aldus Dirk van Dijk.

Boerenzoon
Dirk van Dijk groeide op in Achterberg, het deel nabij, zoals hij zelf zegt, ‘De Thijmse Hucht’. ”Mijn ouders hadden een kleine boerderij. Waar kippen, konijnen en varkens werden gehouden wat ’s avonds een pot eten op tafel betekende. Als ik van school naar huis ging plukte ik langs de weg in de weilanden of bermen een zak met gras voor de dieren. Mijn vader ruilde op den duur de boerderij, die te klein was om het gezin dat te bieden wat nodig was, in voor werken bij de Recticel. Ik was 14 jaar toen ik ging werken. Studeren, in een gezin met nog drie broers en een zus, dat zat er niet in. Bij de VSW in Veenendaal begon ik met werken. Daar werd ik in de weverij geplaatst waar ik helemaal gek werd van de herrie en kabaal van de machines. Ik kwam vaak huilend thuis. Ik vond vervolgens emplooi bij de Nevada, ook in Veenendaal. Vanaf het allereerste moment dat ik daar binnenstapte wist ik dat ik weer snel naar een andere betrekking zou uitzien. Dat werd ‘De Specht’, de timmerfabriek van Jan, Teun en Gerrit Verwoerd. Een fabriek die stond aan de Boslandweg.”

De Specht
Bij ‘De Specht’ voelde Dirk zich al snel thuis. ”In het maken van onder meer kerkmeubelen en banken, had ‘De Specht’ een goede naam. Bij het maken van meubelen kon ik mijn creativiteit kwijt en leerde steeds meer in mezelf ontdekken. Ik kon er volledig mijn creativiteit kwijt. Ik heb er tien jaar met plezier gewerkt. Een periode die me verrijkt heeft. Ik werkte vervolgens ruim tien jaar in Wageningen bij meubelfabriek Richardson. Die ging op de fles. Failliet dus.”

Cursus
Dirk hoefde niet lang naar een nieuwe baan te zoeken. Hij trad in ’84 in dienst bij ACSI, de specialist op het gebied van campings en kamperen. Daar zit Dirk nog steeds. Hij omschrijft zijn werkzaamheden, in een goed geoutilleerde werkplaats, als een manusje van alles. “Houdt het maar op monteur. Hier kan ik al jaren ook mijn creativiteit kwijt”. De aanleg van tekenen openbaarde zich bij Dirk al op jonge leeftijd. Het volgen van een echte tekenstudie zat er niet in voor Dirk. “Nee, daar hadden mijn ouders het geld niet voor. Het werd een schriftelijke tekencursus. De lessen kreeg ik in grote mappen thuis toegestuurd. Van die lessen heb ik veel opgestoken. In plaats van drie jaar werd me na tweeënhalf jaar het certificaat geslaagd toegestuurd”, zo vertelt Dirk

Advertenties
Dirk van Dijk had inmiddels zoveel kennis van tekenen opgedaan dat hij bij ACSI verantwoordelijk werd voor het vervaardigen van advertenties en de opmaak van de campinggids. Dirk: “Dat ging destijds nog op de ouderwetse wijze. Plakken en knippen. Meten en passen. Ook de door mij getekende landkaarten, trouwens een vrij precieze arbeid, kwamen in de campinggids te staan. Met het samengestelde boekje ging het vervolgens per auto naar de drukker. Het zelf tekenen en plakken van landkaarten en advertenties gaat nu via de computer. Het samenstellen en inhoud geven aan ACSI- campinggids heb ik altijd met veel genoegen gedaan. Een klusje dat helemaal bij mij paste”. Dirk van Dijk is nooit vies geweest van het maken van vuile handen en met trots kan hij zeggen dat wat hij met zijn handen gemaakt nut heeft gehad en nog steeds van waarde is. De inwoner van Opheusden is al lang de gepensioneerde leeftijd gepasseerd maar weet niet van ophouden. “Ik ben nooit een dag thuis geweest. Ik werk nog steeds met veel plezier. De gelegenheid tot werken wordt me nog steeds door ACSI geboden. Dat vind ik fijn, het gevoel hebben dat ik me nog steeds nuttig te kan maken en mijn creativiteit kan blijven tonen en nog verder uitbreiden”. In zijn werkplaats maakt Dirk de meest fraaie creaties die voor diverse campingbeurzen bestemd zijn.

Historie
Dirk van Dijk toont ons een fiks aantal tekeningen van zijn hand. Tekeningen met oog voor detail. Er zijn tekeningen waar hij dagen aan werkt. De uren dat hij aan een tekening werk zijn vaak niet meer op de vingers van twee handen te tellen. ”Ik mag graag over de historie lezen en die ook met pen en potlood tekenen. Veel van die historie haal ik uit boeken”. Het maken van maquettes, zoals woningen met inboedel en al, is ook een bezigheid waar Dirk van Dijk veel uren in steekt. Dirk is een doener, een man met passie.

Foto: Henk Jansen