De Bontekoestraat

Ik neem aan dat er bonte koeien de steile straat afdaalden en dat ze dezelfde straat, misschien wel met kinderkoppen ook weer omhoog klauterden. Met achter hen een boer of een veehouder, of een meervoud daarvan, gewapend met een twijgje die zorgde dat de roodbont of de zwartbonte koeien bijeen bleven. Dat stelde ik me zo voor toen ik op een warme zomerse dag, na een pittige fietstocht, een beker ijs nuttigde bij de snackbar van Maarten Colijn, bovenaan de Bontekoestraat.

Bovenaan deze straat, bij mijn weten de steilste straat in Rhenen, staat die naam vermeld op een keurig straatnaambord. De straat die onderaan overgaat in de Zuidwal. Een straat die in mijn beleving rijk aan historie is. Een waarvan ik vind dat onder het straatnaambord een historische foto of een plaquette met daarin en foto verwerkt moet komen. Wellicht een foto van een boer met een koe of, en daar zou ik voor opteren, een foto van Barend en Mijntje van den Berg.

Broer en zus an den Berg die onderaan genoemde straat een snoepwinkeltje runden waar veel oud Rhenenaren hun snoepgoed kochten en er allemaal een herinnering aan hebben. Vooral aan die snoepbak met de klep die om omhoog kon en waar menige hand, zonder dat Mijntje het merkte, zich graaiend de nogablokken of de kauwgom met plaatjes toe-eigende.

Barend en Mijntje
Het is een blijvend stuk geschiedenis, want oud vertelt maar wat graag aan jong over het knusse winkeltje waar je ouwelpapier kon kopen. Het zoete papier dat je kon opeten. Ik weet niet hoe vaak ik die steile Bontekoestraat afdaalde en beklom. Ik werd er door mijn ouders vaak op uitgestuurd om bij boer Lotje, die onderaan de straat zat, eieren te halen. In dezelfde straat liep ik met een kapotte klomp van mijn opa naar klompenmaker Van Tongeren, die een bandje om de klomp trok en weer draagbaar maakte. Of we haalden melk bij melkboer Job Visee. Als je aan de zijkant van zijn zaak en huis liep dan kwam je op Keldermanspad uit. Daar ligt voor een fiks aantal jongeren ook een rijke en bewogen geschiedenis.

Tekst: Henk Jansen. Reageren: jansenh@ziggo.nl